Uzman Çavuş Rütbesi ve Görevleri
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Temel rütbeleri vardır bunlardan 1 tanesi olan uzman çavuş rütbesi olmakla birlikte Uzman onbaşı ve Uzman çavuş rütbeleri’dir. Herkes görüyor ve bazı kesimler tarafından uzman çavuş rütbesi bilinmese de Maalesef Sıkça şehit haberlerinde duyuyoruz maalesef.
Kısacası Uzman çavuş Nedir : askerlik hizmetini yaptıktan sonra orduda kalan ve görevini sürdüren çavuş.
Askerdeyken Vatani görevini tamamlamış ve kendi isteğiyle kalmak isteyen kişilerin sınav mülakat gibi aşamaları sırasıyla girdikten sonra kursa giderek uzman çavuş rütbesine haiz olan kişidir.
3269 sayılı Uzman Erbaş kanununa tabi olan uzman çavuşlar komando ve asayiş olmakla birlikte birçok birliklerde görev almaktadırlar.
Uzman Çavuşların Görev Aldıkları Kuvvetler Hangileridir ?
Uzman çavuş rütbesine haiz olan kişiler hangi kuvvetlerde görev alıyorlar onları biraz anlatmaya çalışalım sizlere;
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı,Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığında görevlendirilmektedirler.
Uzman Çavuşlar Hangi Birliklerde Görev Alabilirler ?
Uzman çavuşlar hemen hemen her birlikte olmakla birlikte bir çok branşlarda görev yapmaktadır. eğitim durumu ve bunu etkileyen bir çok durumlara göre farklı görevler ve branşlarda yer alırlar.
Uzman Çavuşlar JÖH Olabilir Mi ?
En çok bizlere sorulan sorulardan 1 tanesi olan JÖH olabilir mi bir uzman çavuş rütbesindeki kişi. herkes tarafından bir laflar atılıyor internet sitelerinde jöh alımı başladı diye haberler yazılıp insanların duygularıyla oynuyorlar.
Direk JÖH alımı yoktur. seçme ve seçilme yoktur. Peki nasıl JÖH olurum diyorsanız ilk atamanız komando iseniz bilgisayar sistemi tarafından jöh taburlarına atamanız gerçekleşirse ancak o şekilde jöh taburlarında yada komando taburu alayında çalışıyorsanız Ara tayin yada 2.tayinde jöh taburunu isteyerek gidebilirsiniz.
Uzman Çavuşların İzin Hakları Kaç Gündür ?
uzman çavuşların izinleri yıllık 30 gün + 2 günde yol izni olurlar ve 15 gün mazeret izni bulunmaktadır. Genelde bu izinler doğudaki birliklerde kullandırılmaktadır.
Uzman Çavuşlar Emekli Olabilir Mi ?
Uzman çavuşlar 52 yaşında emekli olabilirler. Yeni KHK kanuna göre düzenlemede bir uzman çavuş 52 yaşına kadar çalışabilir ve emekli olabilir.
Diğer aklınıza takılan soruları bizlere yorum atarak sorabilirsiniz.
Benim abim şehit odu bende katılmak istiyorum ama yapamıyorum uzman er e baş vurdum olmadı jadarmaya baş vurdum olmadı ne yapmam lazım bi yardım edin lüfen işata calşıyorum şimd
Şehit kardeşlerinin 2 tane hakkı var normal memurluk içinde başvuru yaparsanız memur olabilirsiniz.